Algorisme per diagnosticar càncer de pulmó

Vista RSS Actualitat UPC

L’International Symposium on Biomedical Imaging (ISBI) d’IEEE és la conferència científica de referència dedicada als aspectes matemàtics, algorítmics i computacionals d’imatge biomèdica.Va ser concebuda de forma conjunta entre l’IEEE Signal Processing Society (SPS) i l’IEEE Engineering in Medicine and Biology Society (EMBS) al 2002, i aquest any celebra la seva 14ena edició. Aquesta conferència organitza competicions, conegudes com a Challenges, on diferents participants confronten els seus mètodes per resoldre un problema d’importància acadèmica i/o industrial.
Un dels challenges d’aquesta edició va ser desenvolupar un algorisme capaç de diagnosticar, sense intervenció humana, càncer de  pulmó a partir d’imatges TAC (tomografia axial computeritzada). La motivació principal és avançar cap a un sistema de salut capaç d’inspeccionar de forma contínua persones asimptomàtiques, però en risc de desenvolupar càncer, d’una forma econòmicament viable i lliurant als oncòlegs de tasques repetitives i laborioses.
Utilitzant tècniques de machine learning i visió per computador, l’algorisme havia d’aprendre a diagnosticar càncer a partir d’imatges TAC. La competició proporcionava 30 pacients amb diagnosi coneguda, i l’objectiu era predir càncer en 70 pacients de test. La tasca era especialment complexa comparada amb competicions similars ja que la grandària dels conjunts de dades era extremadament limitada: a ILSVRC2014, una competició similar en Computer Vision, hi havia 60.000 imatges de mostra.
La competició es va iniciar el 8 de gener i hi han participat 107 equips de tot el món, incloent centres de recerca, universitats i empreses especialitzades en imatge mèdica. Un equip de 20 alumnes i exalumnes del CFIS van prendre el repte i s’han classificat a la 5ena posició a la classificació general (top 5%). Membres de l’equip viatjaran properament a Washington D.C. a presentar els seus resultats a la conferè …

Read More

click
tracking
Share
Share