Dory Sontheimer: «Als 57 anys vaig descobrir que els nazis havien exterminat trenta-sis membres de la meva família»

Universitat de Barcelona – Notícies

Dory Sontheimer, filla de jueus alemanys, va néixer a Barcelona el 1946, on va ser educada com a catòlica.

Una de les set caixes que va trobar a l’altell de la seva habitació de soltera, amb documentació dels seus familiars, víctimes de l’Holocaust.

Rosl i Kurt, els pares de Dory Sontheimer, es van refugiar a l’Espanya franquista i es van haver de convertir al catolicisme per sobreviure.

Recull de les cartes que es van intercanviar amb els avis materns, des que van ser deportats el 1940 fins a la seva mort, a Auschwitz, el 1942.

«Europa es va comportar aleshores com es comporta ara. No canviem. Els interessos polítics i econòmics estan per davant de tot».

17/04/2018

Entrevistes

Dory Sontheimer va néixer a Barcelona el 1946 i va ser educada com a catòlica a l’Espanya franquista. El seu avi patern era el propietari de la fàbrica Lehmann, que tenia filial a Barcelona, on els seus pares es van conèixer i es van casar el 1936. Havien fugit de l’Alemanya antisemita de la preguerra i aquí es van trobar amb una dictadura. Per sobreviure van haver de negar el seu origen jueu, canviar-se el nom i convertir-se al catolicisme. Fins als divuit anys, en ple franquisme, no va saber que els seus orígens eren jueus, i encara viuria molts anys més sense conèixer res de l’horror que havia viscut la seva família. Es va graduar en Farmàcia i Òptica a la UB i va exercir com a farmacèutica i empresària, fins que el 2002, després de la mort de la mare, va descobrir a l’altell de la seva habitació de soltera set misterioses caixes que revelaven una història colpidora. «Als 57 anys vaig descobrir que els nazis havien exterminat trenta-sis membres de la meva família», explica. Aleshores va iniciar una investigació …

Read More

click
tracking
Share
Share