Els telescopis MAGIC identifiquen l’origen d’un neutrí còsmic

Universitat de Barcelona – Notícies

Investigadors de l’Institut de Ciències del Cosmos de la UB (ICCUB) participen en el projecte dels telescopis MAGIC, ubicats a l’Observatori del Roque de los Muchachos (illa de La Palma, Canàries). Foto: Robert Wagner/MAGIC Collaboration.

12/07/2018

Recerca

Per primera vegada, els astrofísics han localitzat la font d’un neutrí còsmic provinent de fora de la Via Làctia. Es tractaria, amb una alta probabilitat, d’un neutrí procedent d’un blàzar distant (un forat negre actiu al centre d’una galàxia) de la constel·lació d’Orió. Per aconseguir aquesta fita, els investigadors van combinar un senyal detectat a l’Observatori de Neutrins del Pol Sud IceCube amb mesures dels telescopis Fermi-LAT i MAGIC. Cal recordar que investigadors de l’Institut de Ciències del Cosmos de la UB (ICCUB) participen en el projecte dels telescopis MAGIC, ubicats a l’Observatori del Roque de los Muchachos (illa de La Palma, Canàries). Els resultats d’aquesta observació podrien proporcionar pistes per resoldre el que avui encara és un misteri: l’origen dels raigs còsmics.

Els neutrins són partícules elementals que pràcticament no interaccionen amb el món que ens envolta. Encara que són difícils de detectar, són missatgers còsmics importants ja que aporten informació excepcional sobre les regions on es produeixen.
«Amb les tecnologies actuals es detecta una gran quantitat de neutrins», expliquen Marc Ribó i Josep M. Paredes, investigadors de l’ICCUB dins la col·laboració dels telescopis MAGIC. Però cal destacar que la major part dels neutrins són d’origen atmosfèric i amb energies inferiors a 100 teraelectró-volts (TeV). «De fet —assenyalen—, el nombre de neutrins altament energètics no passa dels set anuals». D’altra banda, l’estimació de la posició d’origen no és gaire bona en general, i costa identificar quins són els possibles objectes emissors. No obstant això, en aquest cas «l’estimació de la posició era força bona, i a més, …

Read More

click
tracking
Share
Share