Un estudi mostra com les forces físiques activen gens implicats en el càncer

Universitat de Barcelona – Notícies

En la imatge superior, la cèl·lula no reacciona a les forces, i YAP es manté en equilibri entre el citoplasma i el nucli. En la inferior, la cèl·lula reacciona a les forces físiques i això promou l’entrada de YAP al nucli a través dels porus cel·lulars.

03/11/2017

Recerca

Un estudi desenvolupat per un equip d’investigadors dirigits per Pere Roca Cusachs, professor del Departament de Biomedicina de la UB i investigador de l’IBEC, mostra com les forces mecàniques de les cèl·lules permeten desencadenar l’expressió de gens promotors del càncer mitjançant l’activació de la proteïna YAP en el nucli cel·lular. L’article s’ha publicat a la revista Cell.

Les cèl·lules apliquen forces mecàniques al teixit que les envolta, produint un efecte crucial per a la funció del teixit sa. En malalties com el càncer o la fibrosi hepàtica i pulmonar, el teixit es torna més rígid i les forces mecàniques augmenten, cosa que promou la progressió de la malaltia.
La proteïna YAP, a més de governar, per exemple, el creixement dels òrgans durant el desenvolupament embrionari, és un conegut oncogèn que activa la transcripció de gens que promouen el càncer en permetre la proliferació de les cèl·lules canceroses i impedir que morin. Els investigadors han observat que quan les forces no arriben al nucli de la cèl·lula, YAP es manté en equilibri entre el citoplasma i el nucli.
D’altra banda, quan les forces afecten el nucli —com passa en àrees de teixit tumoral que són particularment rígides—, les cèl·lules responen obrint els porus del nucli i permetent que hi entri més YAP. Això activa els gens implicats en la proliferació o supervivència cel·lular, i permet que el cà …

Read More

click
tracking
Share
Share