Un llibre analitza el potencial que té la tecnologia de cadena de blocs aplicada a l’educació

Universitat de Barcelona – Notícies

El llibre presenta elements tecnològics que sustenten aquesta tecnologia amb la finalitat d’ajudar a comprendre millor en què consisteix i quines possibilitats té en l’ensenyament.

25/09/2018

Recerca

La tecnologia de cadena de blocs o blockchain (BC) —un sistema de codificació de la informació que suposa un canvi disruptiu comparable al que va representar Internet— està despertant l’interès, també, d’investigadors del camp de l’educació. Per tal d’ajudar a comprendre millor en què consisteix i quines possibilitats té en l’ensenyament, el llibre Blockchain en educación presenta els elements tecnològics que sustenten aquesta tecnologia, i alhora ofereix un repàs a les iniciatives existents i als problemes que pot resoldre, així com a les aplicacions que té en l’àmbit educatiu.

Una cadena de blocs és un llibre de comptabilitat electrònic (semblant a una base de dades relacional) que pot ser compartit de manera oberta per molts usuaris i que va gravant totes les transaccions que s’hi apunten, sense que hi hagi manera de modificar-les, ja que cadascuna de les parts de la cadena està marcada temporalment i enllaçada amb el bloc anterior. Cadascuna de les transaccions es coneix com a bloc: d’aquí ve el nom del sistema, que permet tenir un llibre de comptabilitat electrònic en què molts usuaris poden participar de manera controlada, ja que cada bloc queda vinculat a l’usuari específic que correspongui. Un dels seus grans avantatges és la seguretat que proporciona, ja que la cadena de blocs només es pot actualitzar amb el consens dels participants i del sistema, i un cop gravades les dades, aquestes no es poden esborrar. Això atorga al sistema una font fiable i fidedigna de totes i cadascuna de les transaccions que s’hi han fet.
Per tenir més pistes sobre el que significarà aquest canvi aplicat específicament a l’àmbit educatiu, en el llibre participen …

Read More

click
tracking
Share
Share